De Nederlandse vice-wereldkampioen Bob de Voogd (30) speelt vanaf volgend seizoen voor Hockeyclub Braxgata uit Boom. Bob de Voogd is international bij het Nederlands Elftal. Tijdens het recente wereldkampioenschap in India veroverde Bob – samen met toekomstig ploeggenoot Sander Baart – de zilveren medaille. Bob heeft al 2 Olympische Spelen (met zilver in Londen en een 4e plaats in Rio) achter de rug en heeft 133 Caps op zijn naam staan. Op dit moment speelt Bob bij Oranje Rood in Eindhoven waar hij het seizoen graag met prijzen (Nederlands kampioenschap en Euro Hockey League) wil afsluiten.

Hieronder een gesprek met Bob de Voogd.

Kan je iets vertellen over jouw achtergrond?

Net zoals iedereen ben ik al jong begonnen met hockeyen. Op 5-jarige leeftijd ben ik lid geworden van HC Helmond. Daar heb ik tot mijn 16de gespeeld. Daarna ben ik 3 jaar bij HC Den Bosch in de hoofdklasse gaan hockeyen. Op mijn 19de ben ik naar het toenmalige Oranje Zwart uit Eindhoven vertrokken. Deze club is 2 jaar geleden gefuseerd tot Oranje Rood.

Je speelt al 12 jaar bij Oranje Rood. Waarom ga je Oranje Rood verlaten?

Het was voor mij ook een moeilijke keuze. Ik kon natuurlijk bij Oranje Rood blijven. Een mooie club en een fantastisch team met vrienden waarmee ik vele jaren succesvol heb samengespeeld. Door bij Oranje Rood te blijven zou ik dan ook zeker mijn hockeycarrière daar afsluiten.


Maar het avontuur om ook nog een keer ergens anders te spelen, begon steeds meer de bovenhand te krijgen. Dus stond ik na 15 jaar hoofdklasse hockey voor een moeilijke keuze. Het avontuur van een nieuwe competitie, nieuwe teams, nieuwe ploeggenoten, nieuwe clubs en nieuwe ambities trok mij steeds meer aan. Vorig seizoen begonnen hierover al de eerste gesprekken. Na het WK heb ik tenslotte de knoop doorgehakt.

Waarom is de keuze op de Belgische competitie gevallen?

Het is al een aantal jaar duidelijk dat België als hockeyland aan een grote opmars bezig is. In Nederland wordt er met ontzag naar het Belgische hockey gekeken en gesproken. Nederland mag dan al wat verder staan (Nederland heeft 265.000 hockeyers en 325 clubs) maar België komt eraan. De top van België doet ook niet meer onder voor de top van Nederland zoals de goede prestaties van de Belgische ploegen in de EHL lieten zien. Mogelijk is de Nederlandse competitie aan de onderkant wat breder maar België is kort achter Nederland zeker de 2de beste competitie van de wereld. En niet te vergeten is België natuurlijk recentelijk wereldkampioen geworden en nemen ze als hockeyland de 1ste plaats op de FIH-wereldranglijst in.

Waarom heb je voor Braxgata gekozen?

Met Braxgata heb ik warme contacten opgebouwd. Natuurlijk heb ik ook van mijn oud-ploeggenoot bij Oranje Rood Sander (Baart) goede verhalen gehoord. Ook Ronald Brouwer – die 4 jaar bij Braxgata heeft gespeeld - heeft alleen maar positief over Brax gesproken. Braxgata is verder een echte familieclub met enthousiaste leden. Het is ook een relatief jonge club  - opgericht in 1981 – maar wel met grote sportieve ambities. De visie van de club spreekt me ook erg aan. De organisatie rondom de 1ste ploegen is heel professioneel. Een fantastische staf met Philippe Goldberg en Rolo Perez. Ik kijk ernaar uit om met hen te werken. Ook de selectie zit goed in elkaar. Een combinatie van veel talentvolle (eigen) jeugd van de BNT U21, ervaren club/nationaal spelers en internationals. Ik begrijp dat we in het aanvallende compartiment nog wat extra versterking zoeken. Hopelijk gaat dat lukken! Ik kijk er alvast erg naar uit!

Wat verwacht je van de Belgische competitie?

Als aanvallende speler hoop ik me nog verder te ontwikkelen. De prikkel van een nieuw team en een nieuwe competitie moet daar zeker bij helpen. Het is bekend dat het voor de aanvallers in België een stuk moeilijker is dan in Nederland vanwege de sterke manier van verdedigen.

Wat mogen we van jou persoonlijk nog verwachten?

Ik ben dit jaar 30 geworden en wil als liefhebber zolang mogelijk blijven hockeyen op het hoogste niveau. Of ik de 39 van Ronald Brouwer haal weet ik nog niet. Maar ik blijf onverminderd ambitieus en ga 100% voor mijn 3de Olympische spelen in 2020. Daarnaast hoop ik mijn ervaring over te brengen op de jonge talenten van de ploeg. Tenslotte zal ik ook enkele jeugdtrainingen gaan verzorgen. Dat is niet alleen goed voor de jeugd van Brax maar ook voor mij een mooie manier om de club beter te leren kennen.

Palmares Bob de Voogd

Als speler van Oranje Rood Landskampioen 2014, 2015 en 2016. Winnaar EHL 2015. Finalist EHL 2014 en 2017. Als speler van het Nederlands Elftal zilver OS London 2012, goud EK 2015 en EK 2017, zilver WK 2018. 133 Caps voor Nederland

Over Braxgata

Hockeyclub Braxgata is een familie hockeyclub. De jeugdopleiding van Braxgata is gekend in België en behoort tot de beste van het land. Braxgata heeft één van de mooiste infrastructuren (met 3 watervelden, een looppiste, een Cage, een sporthal, een mooi clubhuis en een ruime parking). Braxgata hoort qua ledenaantal met >1300 leden bij de 5 grootste clubs van België. Voor meer informatie www.braxgata.be en Erik Gysels +32 477 58 14 66 of Eduard Biekens +31 6 51784747.