Spelregels & Arbitrage

Hieronder vindt u een overzicht van alle spelregels. Deze spelregels zijn een verkorte en overzichtelijke weergave van de internationale Engelstalige regels. De volledige bundel kan je hier  vinden op de website van de internationale hockey federatie FIH.

Een Nederlandstalige versie is beschikbaar via de KBHB, en deze vind je hier. (hockey.be)

Voor de leeftijdscategorie U7-U12, Ladies & Gents zijn er bovendien specifieke regels, omdat zij op een afwijkend veld spelen, dwz niet op een veld van de volledige grootte.

Ook voor indoorhockey zijn er specifieke regels van toepassing.

Een overzicht van alle specifieke regels vindt u onderaan deze pagina.

ARBITRAGE

scheidsrechters

Het behalen van dit diploma OUTDOOR is een verplichting voorallen die op groot veld spelen (vanaf U14) 

Iedereen kan zijn theoretisch scheidsrechterexamen afleggen via de e-learning tool ‘Drillster’  (zowel voor outdoor als voor indoor). 

Hoe gaat het te werk? 

  •  Contacteer Braxgata (drillster@braxgata.be) indien u toegang tot deze tool wenst te verkrijgen 
  • U krijgt via Sportlink een uitnodiging toegestuurd die dan verder linkt naar het e-Learning platform Drillster. 
  • Eens je je paswoord hebt (of deze hebt ingesteld), kan je via de app of via https://hockeyumpire.drillster.net starten met oefenen. 
  • Doorloop eerst de leerstof van de 5 modules (Spelsituaties, Spelregels, Overtredingen, Speldeelnemers en Signalen).  Leer de regels door meerkeuzevragen te beantwoorden, waarvan een groot deel een tekening, foto of video bevat.  Oefenen is onbeperkt in tijd en kan je op elk ogenblik via smartphone, tablet of PC.  Indien je het diploma voor indoor wil behalen dien je ook de module ‘zaalhockey’ te doorlopen. 
  • Wanneer je de leerstof van alle modules echt goed onder de knie hebt, dan kan je het examen (‘Toets’) voor outdoor en/of indoor afleggen.   

Om je diploma theoretisch scheidsrechter te behalen zal je op het examen een score van 26/30 of meer moeten behalen en heb je maar 2 kansen. Indien je hier niet in slaagt, moet je een bepaalde tijd wachten vooraleer je opnieuw mag proberen. Het is dus van essentieel belang dat je genoeg tijd stopt in het oefenen om meer zekerheid te hebben omtrent je slaagkansen. 

Met je diploma van Theoretische Scheidsrechter kan je vanaf nu wedstrijden fluiten in de volgende categorieën: 
– Indoor: Alle categorieën 
– Outdoor: Alle wedstrijden, ook vanaf U14