Deze week is hoofdtrainer Mathias Vandebroeck onze Braxer in de kijker. Aan wie wil jij graag vragen stellen? Nominaties kan je sturen naar communicatie@braxgata.be

Op welke leeftijd ben je bij Brax gekomen en hoe verliep je hockeycarriere?

Ik ben gestart met hockey op Braxgata toen ik 6 jaar was in de eekhoorntjes jongens 6. Braxgata was toen nog in Reet op de Klinkaert, waar ik zelf  tennis speelde en mijn papa ook veel sociale en sportieve tijd doorbracht haha. Mijn ouders stimuleerde altijd om ook een ploegsport te beoefenen naast een individuele sport en zo is mijn hockeyleven gelanceerd op Braxgata. 

In de categorieën preminiemen en miniemen (de huidige U10 & U12), hadden we echt een zalig ploegje, waarbij we in beide categorieën zowel de outdoor-, als  indoorcompetitie en de beker van België wonnen. 

Vanaf U14-U19 speelde ik als 1ste jaars altijd in de 2de ploeg en als 2de jaar in de 1ste ploeg. Hier waren de resultaten veel wisselvalliger. In U14B1 zijn we gedegradeerd uit de ere divisie, maar het hoogtepunt was zeker en vast in de U16B1 met Phillip Maxence als coach. Dat jaar hebben we als underdog net de top 6 gehaald op doelpuntensaldo, net de top 4 gehaald op doelpuntensaldo, waardoor we de halve finale mochten spelen. Hiervoor was ik geschorst door een 3de gele kaart in de laatste wedstrijd van de competitie (dommer dan dom van mij).

De halve finale was tegen Gantoise die al hun wedstrijden al hadden gewonnen, maar de ploeg is er in geslaagd om het op een gelijkstand te houden en te winnen op strokes! Hierdoor mochten we de finale spelen die we na een mooie strijd verloren met 3-2 tegen Waducks. In de U19B1 heb ik zelf nog enorm veel kunnen opsteken onder leiding van Rolo als coach, waardoor ik in het 3de jaar van U19 mocht meetrainen met Heren 1.

Jammer genoeg is toen de blessure aan mijn knie erger en erger geworden en heb ik 2 seizoenen niet kunnen spelen en heb ik toen beslist om mij volledig op het training geven en coachen te focussen. 

Wat vind je leuk aan coaching?

Het leukste aan coachen en training geven is voor mij het sociale contact met zeer veel verschillende mensen en leeftijden. Het is ook altijd tof om te zien hoe spelers verbeteren en zich zelf ontwikkelen op verschillende gebieden (zowel op hockeygebied als op sociaal gebied). Maar het leukste aan training geven is het plezier zien dat spelers hebben, terwijl ze aan het hockeyen zijn en samen zijn. Het vraagt soms heel veel energie, maar hetgeen dat je ervoor terug krijgt van de kids en ouders is het dubbel en dik waard voor mij.

Ik heb zelf altijd enorm veel plezier gehad in mijn sporten, omdat mijn trainers enorm hun best deden om ons te entertainen en te motiveren. En dankzij hen en de ondersteuning van de club heb ik uiteindelijk besloten om hier mijn full time job van te maken, omdat ik er zelf enorm veel plezier uit haal.

Heb je een idool op coachinggebied?

Ik heb niet echt één idool op het gebied van coaching, maar heb het geluk gehad om fantastische coaches en trainers te hebben gehad op Braxgata, waardoor ik van iedereen heel wat heb kunnen opsteken. Ik denk hierbij dan specifiek aan Roy, Maxence, Rolo, die elks op hun manier mij enorm veel hebben bijgeleerd, zonder hun had ik zeker niet gestaan waar ik nu sta. En sinds het laatste seizoen is het ook fantastisch om weer nieuwe dingen van Phill op te kunnen steken. Ook hebben we fantastische spelers/speelsters op de club waar ik hier en daar ook nog wat kleine specifieke details van kan opsteken. In het kort, denk ik dat ik met mijn gat in de boter ben gevallen hier.

Wie is je idool op NIET coachinggebied?

Ik ben niet echt een idolen persoon maar, vroeger was ik als frequent tennisser wel grote fan van Lleyton Hewitt, die als jongste speler ooit op nr 1 van de wereld stond. Hij was natuurlijk getalenteerd, maar werkte enorm hard op jonge leeftijd om daar te geraken en dat is iets waar ik veel respect voor heb. Nadien werd dat Djockovic omdat hij er in slaagde om Nadal en Federer van hun tronen te stoten en er een driestrijd van te maken.

Wat vind je mooi aan Braxgata?

Er zijn heel veel dingen die ik mooi vind aan Braxgata, maar de volgende steken er wel bovenuit :

  • Alle mensen die betrokken zijn bij de club ; trainers, coaches, personeel, vrijwilligers, ...
  • Samen met de hoofdtrainers wat napraten aan de toog met Steveke 
  • Op een zonnige zondag vanop het terras naar D1/H1 kijken met een drankje
  • De geplande evenementen op zondagavond zijn ook altijd legendarisch : Spanish night, Irish night, For free party, ...

Hoe hou jij je bezig in Corona-tijd?

Ik woon tijdelijk even bij Jamie, aangezien we thuis aan het verbouwen zijn. Maar we houden ons voldoende bezig hier met wat fitness en hockey challenges, Netflix, Playstation, koken en kuisen,...  Maar onze voornaamste activiteit in de afgelopen weken was zonnen en dansen op het terrasje met een drankje en hapje erbij. Af en toe eens een wandeling of bosloopje zit er ook wel eens tussen natuurlijk om wat fit te blijven/worden. Heb ook ontdekt dat ik misschien wel aanleg heb om kapper te worden in bijberoep (LOL).

Wat is het eerste dat je gaat doen als er geen quarantaineregels meer zijn?

Eentje komen drink bij den Brax natuurlijk!